Skip to main content

DEAgóra

A DEAgóra piactér, akárcsak az ókori agórák, csakhogy itt információkat adunk-veszünk, tapasztalatokat osztunk meg. A DEAgórán fórumot biztosítunk mindazoknak, akiknek van mondanivalójuk a digitális írástudásról, az esélyegyenlőségről, vannak tanulás- és tanítás-módszertani ötleteik, vagy bármi, amivel előbbre visszük a digitális írástudás és a hátránykompenzáció ügyét.

Workshopok a KIP ON LERANING projekt keretében

Az Interreg V–A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (HUSK) keretében, 2017. szeptember 1 –2019. augusztus 31 között megvalósuló KIP ON LEARNING című projekt megvalósítása során a Digitális Esélyegyenlőség Alapítvány workshopokat szervezett, melyek célja a projektben tervezett fejlesztések bemutatása, valamint a komplex instrukciós program (KIP) gyakorlati alkalmazása tapasztalatainak megosztása volt.

A workshopokon nemcsak a projekt megvalósításában partnerként közreműködő intézmények vezetői és pedagógusai vettek részt, hanem számos, a KIP módszertannal oktató, valamint a sikeresen alkalmazott kooperatív módszertan iránt érdeklődő szakemberek is.

Bővebben

A digitális bennszülött és a multitasker mítosza

Paul Arthur Kirschner holland pszichológus professzor és munkatársai a divatos irányzatokkal szemben azt állítják, hogy a digitális bennszülöttek semmivel sem működnek másképp, mint elődeik, valamint, hogy az emberi agy nem képes multitasking (párhuzamosan több tevékenység végzése) üzemmódban  hatékonyan dolgozni. Az EU Kids Online jelentés, a digitális bennszülött kifejezést az első helyre sorolta a tíz legnagyobb – „fiatalok és technológia” – mítoszok között.

Kirschner tudományos eredmények sorozatával igazolja, hogy hamis az a feltételezés, miszerint a digitális média korában születtek alapjaiban különböznek a korábbi generációk gyerekeitől. Ezeket a korosztályokat digitális bennszülött címkével látják el, és azt feltételezik, hogy képesek egyidőben, párhuzamosan több kognitív tevékenységet is folytatni, ezért velük radikálisan eltérő módon kell foglalkozni. Ennek a mítosznak gyakran bedől a pedagógia is, mert egy olyan nem létező képességegyüttesre épít, ami nem hogy segítené, hanem sokkal inkább gátolja a hatékony tanulást, az IKT eszközök tudatos és értelmes használatát.

Bővebben

DEA a BETT-en

A BETT a British Educational Trade And Technology szavakból alkotott betűszó.

A BETT Show a világ legnagyobb oktatástechnológiai kiállítása, amelyet évről évre Londonban szerveznek. Az átlagban több mint 35–40 ezer látogató áttekintheti a digitális oktatástechnológiai trendeket, a digitális eszközök alkalmazásának megannyi lehetőségét. Kiállítók és érdeklődők, iskolák és gyártók teremthetnek itt kapcsolatokat, hogy együttműködésükkel a tudásmegosztás és tapasztalatcsere újabb és újabb módjait próbálják ki, és építsék be praxisukba.

Bővebben